Tovább is van?

Van amiről nem születik blog-post, mert egyszerűbb fényképekkel elmesélni, amiket kommentezek. Ha végignézed őket, és elolvasod a szövegeket: összeáll a kép.

Fénykép-postok

Feliratkozás e-mailre

Add meg az e-mail címed és most INGYEN! kapsz értesítést az új post-októl!

Feliratkozás Hírolvasóra

Címkék

56 (1) angol (1) belgium (2) brüsszel (7) búcsúzás (1) csata (1) csomag (1) eurolines (1) ház (1) heller (2) hostel (1) látogatás (3) leuven (1) luc (1) magyar (1) megemlékezés (1) mise (1) orval (1) párizs (1) sör (1) szeptember (1) trappista (1) túra (1) utazás (1) waterloo (1) zsuzsi (2) Címkefelhő

Mi történik itt?

Amint azt a legtöbben tudjátok ebben a szemeszterben Brüsszelben rontom el a keretmesét, és pofátlanul még le is írom, hogy hogyan.

Visszaszámláló

Használj Firefoxot!

Gyorsabb, biztonságosabb, intelligensebb, kényelmesebb, jobb internetezés

Spread Firefox Affiliate Button

2009.11.16. 22:39 AtomTörp

Waterloo, Napóleon, félcsirke

Ki hinné, de a waterlooi csata is Belgiumban történt :), méghozzá Brüsszeltől nem is messze, konkrétan kb. 20 km-re. Ma Waterloo Brüsszel elővárosa (a furcsa alakú elkerülő körgyűrű (Ring) is érinti), Budapesthez hasonlítva leginkább a budai hegységhez és környékéhez hasonlít, na de nem a domborzata, hanem zöld övezete, illetve az ott lakók hm.. magas életszínvonala miatt (bár otthon még a hűvösvölgyi úton sincsenek Ferrari és Maserati szalonok).

A csatáról csak röviden annyi, hogy miután Napóleon száműzetéséből visszatért, az éppen Bécsben tivornyázó és orgiázó nagyurak rohantak, hogy gyorsan még addig üssék le Napóleont amíg lehet. Napóleon, hogy megelőzze a szövetséges (angol és porosz) csapatok egyesülését, átlépte a francia-belga (akkor még talán Holland Királyság) határt és Waterloo alatt csatát vállalt.

Sajnos (vagy inkább kevésbé) a hadiszerencse nem neki kedvezett. Nem volt jó az idő (esett előtte és vizes volt a föld, abban meg nem pattan az ágyúgolyó), jó pár hibás döntést hozott, na és Wellington hercegnek is több sütnivalója volt mint a korábbiaknak. Pl. a csapatait egy sánc mögé fektetve, nem hagyva kint azokat a nyílt csatatéren, hogy az ágyútűz szétszedje őket.  Így a csúfos vereség (Birodalmi Gárda megfutása, majd kivégzése) Napóleon végét is jelentette, mindenki mehetett visza pártizni Bécsbe. [a Holland Királyság ezután lesz teljesen önálló ország, majd 15 év múlva a belga forradalom után válik szét Belgiumra és Hollandiára]

A csata helyén pár évre rá emeltek egy nagy emlékművet: egy 47 méter magas dombot, rajta egy 23 tonnás oroszlánnal, állítólag Wellesley (szintén nemes parancsnok) ennek helyén sérült meg a csata közben. Mára szép kis idegenforgalmi központ épült szorgalmasan termeli a GDP-t: két étterem, egy körkép a csatáról, egy múzeum és még egy múzeum igazából két moziteremmel (ja és persze a szuvenirshop). Ami vicces, hogy a legtöbb dolog a múzeumokban Napóleonról szól, hiába volt ő a vesztes, ő volt a híres... Az egyik moziteremben a csatát magyarázták el, és hát nos... a sok évnyi értetlenség után (töri órák) ezt sikerült megérteni, azt hiszem nagyrészt a Rome Total Warnak köszönhetően :D. (Ha jól emlékszem az őrs mostanában erre van rákattanva: a helyet a csata napján minden évben több száz hagyományőrző tölti be, korhű ruhákban és felszereléssel, újra lejátszva a csatát... LOL, de ráérünk :P.

További képek itt.

 

2 komment

Címkék: belgium csata waterloo


A bejegyzés trackback címe:

https://atomtorp.blog.hu/api/trackback/id/tr201552821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andriscápa · http://www.capanet.blog.hu 2009.11.27. 18:20:24

cs szí! kikérem, magamnak csak az őrs militáns része foglalkozik ilyenekkel, én épp európa örökös elnökévé képzem magam. ja és egy megjegyzés a képekhez: a népek csatája nem waterloonál volt, hanem 1813ban lipcsében (ebben vett részt széchenyi is is). na okos vagyok? :D

AtomTörp 2009.12.08. 01:02:04

@Andriscápa: Hahó! Jogos a kritika, közben én is rájöttem, ide már azért nem is írtam :).
Az örökös elnökséget meg az okosságot még megbeszéljük, a militáns dologról még gondolkodok mi tehet: a sok COD vagy a cserótáboros feeling.
(Nem írtam a posztban, de Széchényi életében meg pont a Bécsi konferencia van nagy hatással, több hónap orgiák és bálok után mond le a sivár katonajövőről és fordul a gazdasága felé (amiből lesz ugye Anglia meglátogatása, az elmaradás felismerése és a többit meg már tudjuk)
süti beállítások módosítása